Wat is de kantoorjargon boetepot?
De Stuurgroep probeert met zo min mogelijk kantoorjargon een podcast te maken. Helaas gaat dat nogal eens mis. Iedere keer dat dit mis gaat, komt er een euro in de kantoorjargonboetepot. Penningmeester Melvin beheert de boetepot. Alle Stuurgroepleden mogen andere leden wijzen op jargon en dus de penningsmeester vragen een euro te innen van de betreffende overtreder.
Hier vind je de laatste stand en de volledige lijst van al het kantoorjargon. Het is een verzameling van termen die worden gebruikt op de werkvloer waar menigeen van over z’n nek gaat of allergisch voor is. En dus een euro waardig is voor in de boetepot.
Hoe werkt het?
-
Luister naar dé gids in de kantoorjungle. Hoor jij tijdens een aflevering een term die op onderstaande lijst staat maar door ons niet gespot is? Laat het ons dan weten via Instagram of LinkedIn.
-
Iemand gebruikt tijdens een aflevering van De Stuurgroep Podcast kantoorjargon. Deze overtreding wordt bestraft met een euro.
-
Penningmeester Melvin deelt keurig de betaalverzoeken uit. Hij beheert dan ook de kantoorjargonboetepot. Ieder aflevering delen we de nieuwste stand met je. Deze stand is ook hieronder te lezen.
-
Het is niet alleen een straflijst, maar vooral ook een stukje educatie voor de beginner in de kantoorjungle met definities en al. Wij helpen je met opstarten; je hoeft niet meer onder te doen voor jouw collega’s. In ruil daarvoor verwachten we dat je juist dit jargon op de werkvloer ook direct probeert te elimineren. Win-win, toch?
Wat is de laatste stand?
De kantoorjargonboetepot bedraagt momenteel €0
Na de laatste aflevering hebben de stuurgroepleden tijdens een heidag een luxueze lunch laten aanrukken om de boetepot leeg te maken.
De hele lijst kantoorjargon
Inmiddels vallen niet alleen woorden, maar ook de communicatiestijl onder jargon. Daarom hebben we een onderscheid gemaakt in (1) stijl en (2) woorden die we als typical kantoorjargon definiëren.
Hanteren we ©?
Dan zijn we extra trots. Dan hebben we deze term zelf bedacht om een kantoorjungle-verschijnsel te typeren. Daar hebben we natuurlijk helemaal geen copyright op, maar je moet iets om te laten blijken dat het door jou bedacht is. Geef toe, bij een super gelikte PowerPoint zet jij ook maar al te trots al je initialen en achternaam op de voorpagina, toch? Gebruik control+F (Windows) of command+F (Mac) om deze pareltjes te ontdekken.
Stijl
Verengelsen: het onnodig verengelsen van woorden. Denk aan termen als ‘on the side’, ‘quick and dirty’, ‘upcoming’ of ‘incentive’. Een aantal van deze termen zal je ook terugvinden onder de woorden - puur omdat het kan of omdat ze écht om een definitie vragen.
Verkleinen: het onnodig verklein van een woord. Een ‘documentje’ (zeker niet wanneer je om een bijbel van informatie vraagt), ‘memotje’, ‘Excelletje’ of ‘bila’tje’. Niet doen. De woorden zijn vaak al erg genoeg zonder het verkleinen.
Woorden
360 graden feedback systeem: een manier van feedback geven die niet alleen van voren of van achteren komt, maar die 360 graden is. Oftewel, van een breder publiek zodat je letterlijk vanuit iedere hoek feedback hebt ontvangen wat meegenomen kan worden in jouw evaluatiegesprekken. Feedback van je directe collega’s, leidinggevende of belangrijke stakeholders.
Aan het grotere geheel bijdragen (of de behoefte om): een millennial-typering, besproken in aflevering 22 van De Stuurgroep Podcast. Het grotere geheel is voor een ieder anders wat het lastig te definiëren maakt, maar vaak refereert men aan iets wat impact of invloed heeft op zoveel mogelijk mensen, waarde, etc. Juist daar aan bijdragen of het gevoel daartoe hebben, is een streven waar veel bewoners van de kantoorjungle behoefte aan hebben. Slechts enkelen van hen hebben de luxe om dat écht te doen. Wanneer een organisatie zijn visie en de doorvertaling goed op orde heeft, dan zal iedereen het gevoel hebben dat men ‘bijdraagt aan het grotere geheel’. The bigger cause wordt ook wel eens gehanteerd.
Aanjagen: wanneer er onvoldoende van iets is, wordt er de noodzaak tot ‘aanjagen’ uitgesproken. Dit is het wild in de jungle, opjagen (of dus aanjagen) tot een resultaat. De boel even meenemen, wakker schudden, op sleeptouw nemen of een dergelijk synoniem. Vaak wordt dit gedaan door de aanjager van het stel, een leider, formeel of informeel.
Aankaarten: iets aankaarten. Het lijkt gewoon normaal Nederlands, maar de mate waarin er aangekaart wordt is vaak net een tandje teveel, daarom staat ook de term ‘aankaarten’ op de lijst. Niets meer dan iets aanstippen, benoemen of willen uitlichten in een gesprek.
Aanschieten: je collega aanschieten. Je leest het goed, aanschieten, niet afschieten. Dat laatste doen we niet in de kantoorjungle. Aanschieten (‘ik schiet hem of haar zo nog even aan’) betekent niets meer dan dat je nog even contact met iemand zoekt over een onderwerp.
Aanvliegen: ergens aan beginnen. Gaat vaak over de manier waarop je ‘iets aanvliegt’, de invalshoek, het stappenplan of de route naar het doel. Geen vleugels of rode stieren bij in begrepen.
Achter de hekken krijgen: iets is ‘achter de hekken’ wanneer het af of besloten is - het achter de hekken krijgen is het proces daar naar toe.
Adagium: drs. Janwarin moest dit woord zo nodig gebruiken. Het is geen kantoorjargon (tenminste, laat het alsjeblieft nooit zover komen, probeer deze te voorkomen, alsjeblieft), maar bovenmatig intellectueel dat we deze ook niet meer terug willen horen. Voor de liefhebbers; adagium is een motto of een levenswijsheid. Daar zijn er aan de andere kant weer genoeg van in de kantoorjungle. Iedere medewerker heeft er wel zo’n 20 in z’n mouw zitten.
Afkaderen: wanneer iets te groot lijkt te worden, de scope te breed of juist te smal is of wanneer er behoefte is aan definities en/of kaders, dan kaderen we iets met elkaar af. In de kantoorjungle, waar we vaak van links naar rechts gaan, is er veel noodzaak tot afkaderen waardoor deze term in iedere top-X van kantoorjargon voor zou moeten komen.
Agile washing ©: Doen alsof je agile werkt. Vooral aan iedereen vertellen dat je agile werkt, maar eigenlijk alleen maar al het jargon misbruiken en lekker op de oude manier verder werken.
Agile werken (‘wij werken agile’): het omschrijven van iedere werkwijze die iets met ‘sprints’, ‘scrum’, ‘product owners’ of ‘scrum masters’ te maken heeft. Herkenbaar binnen iedere organisatie ongeacht de mate van daadwerkelijk agile werken (welke volgens theorie is omschreven)
Alignen: (zie ook ‘syncen’ of ‘levelen’), er voor zorgen dat je weer bijgepraat bent op een bepaald thema of proces met iemand anders of meerdere anderen. Doel: shit in de toekomst voorkomen omdat er verkeerde aannames zijn gedaan, dubbel werk is gedaan of iets anders wat shit kan veroorzaken.
Alignment call: het doel van alignen (zie ‘alignen’) behalen via een telefonische of virtuele meeting.
Aftikken: besluiten en/of afronden. Niet meer, niet minder.
Backup van kennis en ervaring: een zeldzame term in de kantoorjungle, maar binnen De Stuurgroep wel gebruikt. Een combinatie van onnodig verengelsen en onnodig complex maken van een term. Wat men hier mee probeert te zeggen, is dat er voldoende kennis en ervaring aanwezig is om van te leren of op te teren. Kennis en ervaring kan je typeren als meer seniore medewerkers, met meer bagage, levenservaring, expertise of andere synoniemen.
Baseline: het vertrekpunt of de basis die we nu met elkaar hebben of juist een basis waar we naartoe willen (ook wel Minimal Viable, wat terugkomt in de term ‘MVP’). Een status quo, een startpunt, een basis. Baseline is vooral onnodig verengelsen.
Bila: een afkorting voor bilateraal. Oftewel, een gesprek met één ander iemand. Zie ook ‘trila’ voor wanneer het gesprek met twee anderen is.
BOTS: afkorting voor Benen Op Tafel Sessie. Een soort rondetafelgesprek met informeel karakter. Vaak wordt hoger management hierbij uitgenodigd om op informele manier met collega’s van de werkvloer te praten.
Call: een term voor iedere vorm van een vergadering waar minimaal één persoonlijk niet fysiek bij aanwezig is
Challengen: letterlijk vertaald is dit natuurlijk uitdagen. In jargon kunnen twee dingen bedoeld worden. Of je probeert heel voorzichtig iemand die veel te stellig in zijn mening is duidelijk te maken dat hij of zij het bij het volledig verkeerde eind heeft. Je gebruikt dan “als ik dan toch even mag challengen.” Of je ziet dat er geweldige consensus in een groep ontstaat en wilt spontaan dwars gaan liggen. Dan vraag jij natuurlijk om even te challengen.
Commitment: ergens commitment op afgeven. Een verengelsing. Het houdt in dat je belooft iets te doen. Dat je toezegt je ergens aan te committeren en het ook daadwerkelijk dus doet.
Conculega: een mix tussen een concurrent en een collega. Vaak is dit een mede-kantoortijger die bij een concurrent hetzelfde werk doet als jij. Ook kan het liefkozend worden gebruikt als je kantoortijgers uit andere bedrijven tegenkomt op borrels, congressen of andere evenementen.
Connecten: een verengelsing. Je verbindt mensen met elkaar, of je stel persoon A aan persoon B voor.
Corporate limbo ©: Het woord limbo is officieel een staat tussen hemel en hel - ja, het is ook een dans, maar die bedoelen we niet - een staat waarin je net nergens bent. Corporate betekent simpelweg de kantoorjungle. Deze woorden samen betekenen dus dat er zaken zijn in de kantoorjungle die in een staat van ‘nergens’ verkeren. Voor meer informatie verwijzen we graag naar het artikel of aflevering 21 van De Stuurgroep Podcast waarin deze term met trots werd geïntroduceerd.
Counteren: een reactie geven, feedback geven of een argument tegen een bepaald iets geven. De term ‘counteren’ heeft vooral de eigenschap om te benadrukken dat het ‘tegen’ iets is, om te voorkomen dat dat niet of onvoldoende duidelijk is.
Deepdive: laten we hier op ‘'deepdiven’, laten we voor dit topic een ‘deepdive’ plannen. Mensen, je gaat gewoon wat verder en dieper op een onderwerp in. Een verdiepingsessie of één of meerdere sessies over een specifiek onderwerp. Dat is een deepdive. Ook hier: onnodig verengelsen.
Eigen invalshoek (hebben, toevoegen, creëren): jouw mening, jouw ‘blik op de zaak’. Die kan je natuurlijk hebben. Vaak wil men dit ook nog wel eens stimuleren, om een eigen invalshoek te creëren. Dit betekent niets meer dan een eigen mening vormen. Wanneer je deze dan hebt kan je deze weer toevoegen aan een discussie. Een overmaat van eigen invalshoeken zonder een conclusie, kan weer leiden tot corporate limbo.
Ergens in duiken (induiken): je ergens in verdiepen of iets uitzoeken. Door het woord duiken te gebruiken maak je schijnbaar meer indruk. Overtreffende trap, inclusief onnodig verengelsen, is dan de term deepdive (‘laten we hier een deepdive voor plannen’).
Ergens in zitten (van de befaamde uitspraak ‘hoe zit je er in?’): wanneer we de vragende vorm hier leidend maken, is deze term bedoelt om na te gaan (1) hoe het met je gaat in het algemeen of (2) hoe je specifiek naar een bepaalde situatie kijkt, wat jouw mening daarover is.
Ergens kort op zitten: op het voetbalveld is dit de taak van de verdedigende middenvelder/nummer 6/stofzuiger. In de kantoorjungle is dit niets anders dan nauw betrokken zijn bij een thema. Er voor zorgen dat jou niets ontgaat en dat je daarmee goed je werkt kunt doen. Vaak nodig om iets of iemand in beweging te krijgen en/of te houden.
Ergens wat van vinden (X moet hier wat van vinden): het op zoek gaan naar de mening/goedkeuring van een ander, vaak om vinkjes te halen zodat je weer door mag met je werk.
Erin fietsen: iets als onderwerp nog ergens in benoemen of op de agenda krijgen. Vaak als onderdeel van agenda’s, PowerPoint’s of documenten waar iets nog ‘in gefietst’ moet worden.
Er in rollen: op een ogenschijnlijk soepele manier ergens bij betrokken raken, aan mee mogen doen of in een bepaalde positie terecht komen.
Escaleren (of ‘hogerop spelen’): het probleem bij iemand neerleggen met meer strepen op de mouw. Vaak gecombineerd met een klaagzang waarom iets of iemand niet meewerkt waardoor je het zelf niet voor elkaar kunt krijgen.|
Escaleren is als kantoorjargon herzien in De Stuurgroep Podcast.
Eventjes: het gebruik van het woord eventjes. Niet doen. Eventjes is een illusie, je houdt jezelf voor de gek. Niets gaat zomaar of eventjes. Wees SMART en concreet of vraag dit van een ander.
Feedbackronde: een (1) uitvraag (schijnbaar in een rondje) voor feedback of het (2) ontvangen van feedback. Dat kan bijvoorbeeld middels het 360 graden feedback systeem (zie eerder in deze lijst). Mogelijk een synoniem, aangezien ‘ronde’ of ‘360 graden’ hetzelfde zijn.
Formele lijnen: het inzetten en/of bewandelen van de formele lijnen staat voor het raadplegen van bepaalde connecties (lijnen) die ook volgens de regels en procedures geraadpleegd dienen te worden. Zo doen we dit netjes en formeel (daar is ie) volgens het boekje. Tegenovergestelde van informele lijnen.
Heidag: ook gebruikt in combinatie met off-site. Een dag met een groep collega’s, weg van het kantoor. Vaak met een aparte agenda met daarop zaken waar men op kantoor in de reguliere overleggen niet aan toe komt. Veelal voor de echte Tarzan’s en Jane’s van de kantoorjungle - iets wat het management vaker doet dan het niet-management.
Hiërarchische lijnen: de lijn staat voor een bepaalde connectie omhoog of omlaag in de organisatie. Omhoog of omlaag verklaart de hierarchie. Als we dus praten over de ‘hierarchische lijnen bewandelen’, dan bedoelen we dat we vaak bij een manager, coordinator of projectleider uitkomen met een specifieke kwestie.
In de lucht komen: ‘dan kom ik nog wel even bij je in de lucht’, in een later stadium nog contact opnemen met iemand.
Incentive: valt onder onnodig verengelsen van de term ‘beloning’. Vaak gebruikt in de zin ‘X heeft geen incentive om hier aan mee te doen’. Of in de what’s in it for me context. Met de definitie van beloning in deze context, refereert men vaak aan ‘belangen’ en gaan we voorbij aan zaken als arbeidsvoorwaarden of andere financiële beloningen. Deze heeft men vaak al en zijn toch nooit voldoende, waardoor het bij ‘incentive’ over additionele beloningen of belangen gaat.
Induiken (ergens in duiken): je ergens in verdiepen of iets uitzoeken. Door het woord duiken te gebruiken maak je schijnbaar meer indruk. Overtreffende trap, inclusief onnodig verengelsen, is dan de term deepdive (‘laten we hier een deepdive voor plannen’).
Informele lijnen: het inzetten en/of bewandelen van de informele lijnen staat voor: (1) het raadplegen van bepaalde connecties (lijnen) die niet direct bij het vraagstuk betrokken zijn, maar hier wel bijvoorbeeld kennis van hebben of (2) het raadplegen van bepaalde connecties (lijnen) die wel bij het vraagstuk betrokken zijn, maar dat het niet of niet meteen volgens de daarvoor bestemde procedures gebeurd. Danwel in achterkamers, dan wel in bila’s of bij het koffieautomaat. Deze locaties zijn uitermate geschikt voor ‘informele lijnen bewandelen’.
Inmasseren: wanneer je iets inmasseert, ben je iemand alvast aan het voorbereiden op een onderwerp mét daarbij subtiel of expliciet jouw mening verpakt, met als doel om de ander te overtuigen. Schijnbaar moet het dan net zo prettig en subtiel aanvoelen als een massage, waardoor we met elkaar ‘inmasseren’ gebruiken. Let op: het is hier expliciet verboden om je handen te gebruiken en pas de term ‘massage’ dus niet letterlijk toe. We hebben je gewaarschuwd.
Inschieten: ‘ik schiet nog wel even wat met je in’, niets meer dan een afspraak inplannen.
Kantoorpolder©: Het traditionele Nederlandse poldermodel in de kantoorjungle. Voor ieder besluit moet er flink gepolderd worden met wel honderden belanghebbenden. Het zorgt ervoor dat iedereen betrokken wordt bij besluitvorming, de besluiten vaak één groot compromis worden en dat alles in het tempo gaat van een vrachtwagen in zijn achteruit.
Key take-away: onnodig verengelsen voor hetgeen wat je als belangrijkste conclusie kunt trekken na een presentatie, gesprek of andere kennis verrijkende activiteit. Vraagt men om jouw ‘key take-away’ dan is het wel de bedoeling dat je echt de key, de kern, dat ene ding benoemd. Niet te verwarren met de (management)samenvatting waar je wél alles netjes mag opsommen.
Klankbord groep: een verzameling van individuen welke ingezet wordt om over bepaalde thema’s van gedachten te wisselen (te sparren, te klankborden). Niet te verwarren met een regiegroep of een stuurgroep.
Lagen van de organisatie: het proberen in te delen van een organisatie in groepen mensen per laag. Gestolen uit de geografie. Zo is er een laag van hoger management, een laag van middel management, en een laag aan werkvloer. Deze lagen worden naar hartenlust verzonnen en iedere organisatie kan er tussen de twee en de tweehonderd van hebben. Het houdt in dat sommige mensen meer verantwoordelijkheid, en vaak een hoger aanzien, hebben en dus in een spreekwoordelijke hogere laag zitten.
Lean and mean: je zou het denken, maar dit heeft niets met de summerbody van Collin te maken. ‘Geen gezeik’, ‘zonder poespas’ of gewoon ‘efficiënt’ past beter. Niet te verwarren met agile, doe je dat? Dan maak je een euro over, we sturen je een Tikkie. Afkomstig uit de logistiek. De logistiek. We zijn ver heen.
Levelen: (zie ook ‘alignen’ of ‘syncen’), er voor zorgen dat je weer bijgepraat bent op een bepaald thema of proces met iemand anders of meerdere anderen. Doel: shit in de toekomst voorkomen omdat er verkeerde aannames zijn gedaan, dubbel werk is gedaan of iets anders wat shit kan veroorzaken.
Looplijnen: zie ook de definitie van ‘lijnen’ onder hiërarchische lijnen, formele lijnen of informele lijnen. Zie de lijnen in dit geval als je connecties. Het ‘loop’-deel van dit begrip heeft te maken met waar je naartoe moet ‘lopen’ (welke connectie je nodig hebt om je vraagstuk op te lossen of te bespreken). Een organogram leent zich er perfect voor om jouw looplijnen aan te geven en waar je dus naartoe moet met jouw probleem en/of vraagstuk. Looplijnen zijn afkomstig uit de sportwereld waar het, net als in de kantoorjungle, uitlegt in welke richting je moet lopen om je doel zo effectief mogelijk te bereiken.
Momentum creëren: wederom een vaag begrip en voor iedereen anders. Cryptisch omschreven als: ‘dat je de organisatie om je heen, dat je voelt dat alles in beweging komt en in een bepaalde richting begint te bewegen’, aldus dhr. Janwarin. Betere suggesties zijn meer dan welkom.
Multichannel communiceren: via diverse communicatiekanalen communiceren of meerdere kanalen gebruiken. Onnodig verengelsen, maar tegelijkertijd komt dit ook in de buurt van stalken. Een voorbeeld is jouw vraag stellen per email, Teams, voicemail, iMessage, SMS en WhatsApp. Dan heb je jouw vraag dus via meerdere kanalen gecommuniceerd. Oordeel zelf of dit een synoniem voor ‘stalken’ is.
Multidevice: met meerdere apparaten. Zeldzame term in de kantoorjungle, maar wel gehanteerd door De Stuurgroep. Wanneer bijvoorbeeld het werk gedaan wordt vanaf zowel een laptop als een telefoon en/of tablet. Dan werk je ‘multidevice’.
Off-site: niet op kantoor. Vaak in combinatie gebruikt met heidagen.
On-site: op kantoor.
Over de streep trekken: iets over de streep trekken, wil zeggen dat je iets binnen hebt gehaald of iets hebt bereikt. Een akkoord, een deal. Iemand over de streep trekken wil vooral zeggen dat je jouw stakeholdermanagement weer fantastisch hebt gedaan omdat je iemand hebt meegekregen om het met je eens te zijn om uiteindelijk gezamenlijk weer iets over de streep te trekken.
Parreren: (1) iets tegenhouden/blokkeren of (2) vergelijkbaar met ‘counteren’
Parkeren: iets links laten liggen tot een later moment. Ergens niets mee doen tot later.
Plasjes ergens overheen doen: (‘daar moet X ook nog een plasje over heen doen’), vergelijkbaar met ‘ergens wat van vinden’. Het ontvangen van een mening/input/goedkeuring van een ander, vaak om vinkjes te halen zodat je weer door mag met je werk.
Return on investment (ROI): hoeveel euro’s, knikkers, mio’s, etc. krijg ik terug voor iedere euro, knikker of mio die ik heb geinvesteerd. Uitgedrukt in een getal of indexcijfer. Een laag getal of een index onder de 1 zorgt er voor dat iets niet rendabel is. Dan mag je zelf raden wat een hoog getal of een index hoger dan 1 betekent.
Risico mitigerende maatregel: een optelsom van drie normaal Nederlandse woorden, die leiden tot zwaar geschut in de kantoorjungle. Een maatregel die bedoelt is om risico’s te verkleinen of helemaal op te heffen. Een oplossing voor wanneer de shit uitbreekt of om shit te voorkomen. Vaak gehanteerd door risicomanagers als oplossing geopperd om hun verantwoordelijkheden optimaal uit te voeren en vaak door andere functies/rollen aangehaald als benodigde actie om door te mogen met het werk. Vaak de uitkomst van zogeheten risico assessments.
Schutting gooien (over de): een activiteit bij een ander beleggen. Wanneer de term ‘schutting gooien’ wordt gebruikt, geeft dit een bepaalde mate van respectloosheid aan die de ontvangende partij voelt, of die de versturende partij er bewust mee wil uitstralen vanuit een bepaalde ontevredenheid. In dat geval vergelijkbaar met ‘zoek het lekker (zelf) uit’ (geen kantoorjargon, gewoon de Van Dale).
Stakeholders managen (het managen van): zorgen dat belangrijke stakeholders op de hoogte zijn van de ontwikkelingen en hun mening/input hebben kunnen geven of dat dit in ieder geval voldoende is besproken. Doel: iets soepel laten verlopen.
Stakeholderveld: een overzicht van je stakeholders. Met ‘veld’ probeert men vooral aan te dikken, groter te maken of complexer te laten lijken. Vaak overzichtelijk te maken door namen en/of rollen onder elkaar te zetten. Als je écht een expert bent met stakeholders, dan kan je dit niet alleen onder elkaar, maar dan kan je echt je ‘stakeholderveld’ uittekenen met lijntjes en context waarom deze lijntjes tussen stakeholders bestaan. Maar let op, dat is wel écht next level.
Stand opmaken / de stand opmaken: erachter komen hoe iets ervoor staat of wat de status van iets is.
Stap terug zetten (even een stap terug zetten): (1) één stap terug in het proces gaan, (2) temporiseren, (3) zie definitie ‘uitzoomen’
Stuurgroep (ook wel Steering Committee of SteerCo): een groep mensen met een bepaald mandaat om over een bepaald proces of activiteit waar wat over gevonden moet worden, ook maar wat te vinden.
Syncen: (zie ook ‘alignen’ of ‘levelen’), er voor zorgen dat je weer bijgepraat bent op een bepaald thema of proces met iemand anders of meerdere anderen. Doel: shit in de toekomst voorkomen omdat er verkeerde aannames zijn gedaan, dubbel werk is gedaan of iets anders wat shit kan veroorzaken.
Tegenaan bemoeien: ergens ook een mening over hebben en die uiten. Vaak zonder dat iemand daar vanuit diens rol iets mee te maken heeft of hoort te hebben. Vandaar de term ‘bemoeien’.
Terug pakken: nee, dit heeft niets te maken met ‘je hebt me wat geflikt, ik pak je terug’ - zo werken we natuurlijk niet in de kantoorwereld. Zie het als, ergens op terug komen of iets naar je toe halen wat op dit moment bij iemand anders is belegd (maar, voorheen bij jou lag - het is niet voor niets ‘terug’)
Trainee: iedere spuit 11 vanuit de schoolbanken met een bepaalde vorm van een privilege (een privilege die in feite 2 tot 3 jaar na de start bestaat). Ook wel een ‘talent’ genoemd of als stempel daarvoor.
Trila: een afkorting voor trilateraal. Oftewel, een gesprek met twee anderen (waardoor je dus met een trio bent). Zie ook ‘bila’ voor wanneer het gesprek met één ander iemand is.
Upcoming: onnodig verengelsen voor iets wat er nog aankomt. Dit kunnen opkomende mensen (talenten) zijn of simpelweg iets wat in tijd er nog aan komt (‘die presentatie is upcoming’, die heb ik aan het einde van deze week gereed’).
Uitzoomen (vaak in combinatie met ‘eventjes’): beeldspraak waar men mee probeert aan te geven om een bredere context mee te nemen in de discussie/dialoog. Oorsprong: net zoals je dat met je camera probeert te doen om meer in je beeld te krijgen
Vergaderpolonaise: een opeenvolging van vergaderingen in de agenda, zonder dat er een einde of onderbreking aan komt.
Weten hoe de vlag erbij hangt: erachter komen hoe iets ervoor staat of wat de status van iets is.