Drie woorden die onheil voorspellen

In de kantoorjungle is de lingua franca uiteraard kantoorjargon. Dat jargon wordt vaak gebruikt om mensen te verwarren, om te verhullen dat je niet weet waar je het over hebt of om je belangrijker voor te doen dan je bent. Er zijn echter ook drie specifieke woorden waarbij je voorbereid moet zijn op het ergste.

Efficiëntie

Er komt een moment binnen iedere grote organisatie dat het aan efficiëntie ontbreekt. Termen als processen stroomlijnen en ketens optimaliseren komen dan voorbij. Fantastisch initiatief, want er is niets mis met efficiëntie. Zeker bij grotere organisaties komt het voor dat er te veel mensen betrokken zijn bij een proces of dat er iets nodeloos complex is gemaakt. Vaak komt dit door fusies en overnames.

Hoewel het idee dus logisch klinkt, betekent het in praktijk maar één ding: ontslagrondes. Als iets efficiënter kan, dan betekent dat vooral dat het met minder mensen kan. Als iets gestroomlijnd moet worden, dan zitten er te veel mensen in de stroom. En als het misselijkmakende jargon het vet er vanaf trimmen wordt gebruikt, dan weet je dat de helft van de collega’s zijn biezen mag pakken.

Herpositionering

Tijden veranderen en dus is het goed om eens in de 5 à 10 jaar je positie te heroverwegen als bedrijf. Om kritisch te kijken of je nog de juiste dingen doet en of een aanpassing nodig is. Vaak wordt dit gekoppeld aan een strategische herijking of een adviestraject. 

Wederom geen slecht idee op papier. Maar de uitvoering is minder rooskleurig. Als eerste worden alle budgetten opgeslokt door duurbetaalde consultants. Want de herpositionering kan het beste gedaan worden met een outside-in blik en met mensen die in de markt alle best practices kennen. 

Containers aan consultants worden opengetrokken en de gelikte rapporten en presentaties vliegen je om de oren. De strekking van de herpositionering is altijd net ietsje anders, maar de boodschap is hetzelfde: je kan dit met minder mensen doen én je hebt andere mensen nodig. Gevolg: ontslagrondes. 

Synergie

Het creëren van synergie is op papier wederom een goed idee. Het komt neer op het verbeteren van team- of bedrijfsdynamiek en het samenwerken in plaats van solo te werk gaan.

In praktijk wordt dit vaak gebruikt als woord tijdens (of na) fusies, overnames en reorganisaties. Tijdens een overname betekent synergie dat we meer van hetzelfde gaan doen. En omdat dat werk hetzelfde is, heb je minder mensen nodig. Want de huidige mensen hoeven alleen maar hetzelfde trucje vaker te herhalen. Synergie betekent ook dat je meer moet gaan doen, maar daar niet meer tijd of geld voor krijgt. Immers: je hebt de kracht van synergie dus heb je geen extra tijd en geld nodig. 

Behalve ontslagrondes betekent synergie dus ook verhoogde werkdruk in de praktijk, zeker als het werk tijdens het creëren van deze synergie er kwalitatief niet onder mag lijden.

Waarschuwing

De kritische lezer vindt dit wel erg cynisch. Die lezer kan vast voorbeelden noemen van synergieën die echt tot resultaat hebben geleid of een herpositionering die goud waard was. Elon Musk zal vast een lans breken voor een beetje efficiëntie. 

Desalniettemin zijn dit waarschuwingsborden voor iedere kantoortijger dat er iets op het punt staat om te gebeuren. Met ontslagrondes tot gevolg. Aangezien jij deze waarschuwingen nu herkent, telt voor jou: een gewaarschuwd kantoortijger, telt voor twee.

Vorige
Vorige

De perfecte out-of-office

Volgende
Volgende

WC-gids: overleven op de kantoor-wc