Absurditeit ten Top: leiderschap

Het einde van het jaar komt rap dichterbij. Dat is een mooi moment om te reflecteren. Daarom introduceert De Stuurgroep het drieluik Absurditeit ten Top. Met als doel absurde zaken in de kantoorjungle uit te lichten, maar ook zeker om ervoor te zorgen dat dit in het nieuwe jaar niet nog eens misgaat.

Stel je voor dat je bij een corporate werkt. Niet zo moeilijk voor ons kantoortijgers. En stel je nu eens voor dat de leiding, het hoogste management, in opspraak raakt. Onder deze leiding is er namelijk de afgelopen jaren een schrikbewind gevoerd ten opzichte van klanten. Deze klanten zijn door de praktijken van het bedrijf in (voor Nederlandse standaarden) mensonterende situaties terecht gekomen. Om over het emotionele leed nog maar te zwijgen. 

Onder deze leiding is ook een cultuur van angst ontstaan binnen het bedrijf. Misstanden worden niet langer gemeld, de duimschroeven worden bij klanten hard aangedraaid en moraal is ver te zoeken. Extern gaat het niet veel beter aangezien de hoogste top liegt over reizen naar bepaalde externe, discutabele, partijen. Toezichthouders krijgen weliswaar documenten om toezicht over te houden, maar die documenten zijn veelal zwart gemaakt omwille van privacy of bedrijfsgeheim. Alles wijst er op de boel op omvallen staat onder dit management.

Uiteraard barst de bom. De hoogste leiding valt vanwege deze misstanden en schandalen. Echter, het bedrijf verkeert in een crisis. De cijfers zien er slecht uit en het voortbestaan moet wel gegarandeerd blijven. Daarom blijft diezelfde leiding nog even wat langer aan, om ervoor te zorgen dat de (al dan niet verziekte) continuïteit bewaakt blijft. Zelfs als er al via stemmingen onder de belanghebbenden, zoals klanten en medewerkers, aan is gegeven hoe de samenstelling van de nieuwe leiding uit zou moeten zien. 

Dit klinkt absurd. Je kunt je haast geen bedrijf bedenken waar dit zou kunnen gebeuren. Het gaat dan ook niet om een bedrijf, maar om ons eigen demissionaire kabinet van de B.V. Nederland. Schuif alle politieke voorkeuren en meningen opzij en kijk ernaar alsof het gebeurt in de kantoorjungle. Het is totaal ondenkbaar dat de hoogste leiding van een bedrijf kan blijven zitten na zoveel flaters, zelfs demissionair. Dat de leiders elkaar daarbij ook nog eens publiekelijk (het liefste via talkshows) ondermijnen en de wonden van de fouten alsmaar dieper blijken te zijn dan we dachten - denk aan de toeslagenaffaire - maakt de situatie nog absurder. Als kers op de taart geeft een meerderheid van de medewerkers, of stemmers in dit geval, aan klaar te zijn met het huidige leiderschap. 

Zelfs als het dan óók in het nieuwe jaar niet lukt om (snel) een nieuwe leiding te vormen, zijn er nog andere opties. De corporate wereld, net als de voetbalwereld, kent het fenomeen van interim leiderschap. Vertrekken er mensen dan kan er tijdelijke vervanging worden aangesteld om de continuïteit te bewaken. Die interimmers zijn uiteraard niet dezelfde personen als degene die net, om welke reden dan ook, vertrokken zijn. Dus wél interimmers en géén demissionaire capriolen. 

Dit jaar hebben we de val van het leiderschap, het kabinet, van een ontzettend groot bedrijf, de overheid, mogen aanschouwen. Ook hebben we gezien dat het leiderschap wat viel, datzelfde kabinet, nog steeds ad interim op die plek zit. Laten we hiervan leren en in 2022 het nieuwe leiderschap direct instellen. Of een échte interimmer aannemen. Het is alleen balen dat de ideale kandidaat, Louis van Gaal, al op een andere crisis klus zit. 

Vorige
Vorige

Keep an eye out for your fellow tigers

Volgende
Volgende

Manage de (hoeveelheid) managers