De uitvoeringstoets

Het is zeldzaam dat in de titel van een artikel kantoorjargon voorkomt. Het is echter nodig. Want in al het hedendaags geweld van jargon, moet dit woord hét jargonwoord van 2022 worden. De reden is simpel: we hebben dit - de uitvoeringstoets - ontzettend hard nodig.

Eerder wisten wij knappe koppen van De Stuurgroep al jargon te verzinnen, zoals corporate limbo en de mailslinger. De uitvoeringstoets is anders, want dat woord bestaat al. Maar het wordt niet (genoeg) gebruikt in de kantoorjungle.

Laten we beginnen met een definitie. De uitvoeringstoets komt overgewaaid uit politiek Den Haag. Het is een analyse en beoordeling of bepaalde plannen wel realiseerbaar zijn. Eigenlijk kijkt de toets dus of het plan wat je hebt überhaupt te realiseren is. Dan wordt er gekeken naar financiën: heb je genoeg geld gereserveerd om het plan uit te voeren? Naar personele bezetting: heb je de juiste mensen of weet je die binnen afzienbare tijd te vinden? Of timing: geweldig plan, maar kan dit wel in een kwartaal opgeleverd worden al was je Master of the Universe? 

In politiek Den Haag bestaat dus een uitvoeringstoets. Zodra een wet wordt gemaakt, wordt  bekeken of die wet te implementeren, handhaven en bekostigen is. Prima uitgangspunt. Het feit dat deze toets dan moord en brand kan schreeuwen om vervolgens genegeerd te worden, laten we even voor wat het is. Want wij in de kantoorjungle kunnen ontzettend veel hebben aan de uitvoeringstoets.

Waarom hebben wij er zo veel aan in de kantoorjungle? Omdat wij kantoortijgers ontzettend goed zijn in plannen, die plannen afstemmen, die plannen ter goedkeuring voorleggen aan allerlei verschillende groepen en vervolgens statusupdates geven over al die plannen. Hetzelfde kan gezegd worden over ambities of net wat te vage strategieën. Hetgeen wat we onderbelicht laten, niet goed uitzoeken of zelfs compleet vergeten, is de executie. Je kan voor je nieuwe project een blik consultants opentrekken die je naar de pijpen dansen en je napraten, maar die willen vooral betaald worden; niet toetsen of iets uitvoerbaar is. Je kunt voor dat nieuwe productidee natuurlijk je eigen enthousiasme niet bedwingen. Dus schrijf je ambitieuze doelen op en kom je er onderweg wel achter hoe je dat gaat waarmaken. Zo zijn Amazon en Google ook groot geworden, toch?

Je snapt het punt. Te veel ambities en plannen worden in werking gezet, terwijl ze op voorhand al geen kans van slagen hadden. Bedrijven zoals Amazon en Google zijn de uitzondering omdat zij de uitvoeringstoets begrijpen. Zij maakten ieder nieuw idee, project, plan of product zo klein dat het op te leveren was. Dit herhaalden ze dan ontzettend vaak en voor ze het wisten groeide het geheel als kool. Je ziet dus dat de bedrijven die juist de executie, de haalbaarheid en dus de uitvoering het belangrijkste onderdeel laten zijn van zo’n beetje iedere operatie, floreren. Picnic begon misschien ooit met het plan zes miljoen auto’s door Europa te hebben crossen, maar de uitvoeringstoets liet zien dat ze met één moesten beginnen. Het punt mag duidelijk zijn: minder tijd en geld besteden aan megalomane plannen en rapportages, meer tijd aan de uitvoeringstoets en de daadwerkelijke executie. 

Daarom moet verplicht in iedere PowerPointpresentatie en business case minimaal één slide met de resultaten van de uitvoeringstoets. Ook moet er tijdens iedere heisessie minimaal één post-it met ‘uitvoeringstoets’ opgeschreven worden. En moeten in de nieuwe, herijkte strategie krachttermen als haalbaarheid, uitvoeringskracht en realiseerbaarheid voorbijkomen. 

We hebben allemaal  genoeg wilde plannen, in 2022 wordt het tijd voor uitvoerbare plannen. 

Vorige
Vorige

Kantoornemens

Volgende
Volgende

Project kerstdiner