Kantoornemens

Het is inmiddels al bijna twee weken een nieuw jaar. Een jaar dat we met frisse moed tegemoet gaan. En bij zo’n nieuw jaar horen natuurlijk goede voornemens. Of je nu in privésferen aan goede voornemens doet op een ‘new year, new me’ manier of het maar een kansloze exercitie vindt, doet er niet toe. Want je bent óók kantoortijger. En kantoortijgers hebben goede zakelijke voornemens voor 2022: de kantoornemens. 

Uiteraard hoef je deze kantoornemens niet zelf te verzinnen, daar zijn wij voor. En natuurlijk zijn er in totaal drie stuks. Iedere zelf respecterende kantoortijger heeft uiteraard voor luttele honderden of duizenden euro’s management-, presentatie-, pitch- of andersoortige trainingen gehad waarbij drie het magische nummer was. Zelfs één van de oudste Oosterse consultancybureaus stuurde haar mensen in drietallen richting een kribbe rond 6 januari. Daarom volgen nu de drie kantoornemens voor iedere kantoortijger.

Als eerste beginnen we met de open deur: minder kantoorjargon. Begrijp ons niet verkeerd: als jij letterlijk een te-doen-lijst naast je hebt liggen en je kan daar iets op afvinken, deel dat dan gerust. Maar vertel niet dat je nog een paar acties moet aftikken. Ook zijn we zeer milieubewust en willen we dus niet meer aanvliegen, deepdiven of op gelijke vlieghoogte komen om uitstoot te beperken. Om de biodiversiteit te bewaren stoppen we ook met aanschieten, kikkers in een kruiwagen gooien en ergens een (wild) plasje over doen. Als klap op de vuurpijl schaffen we collectief een woordenboek aan, zodat ook al het onnodig Engelse jargon, zoals alignen en on-site, niet meer terugkeert in 2022. Je snapt het wel: minder kantoorjargon in 2022.

Als tweede kantoornemen bewegen we meer dit jaar. Dit mag je zo groot maken als je zelf wil. Ga bijvoorbeeld tijdens ieder overleg minimaal vijftien minuten staan. Begin de dag met een kleine wandeling. Of eindig de dag daar juist mee. Als je fanatieker bent dan mag je natuurlijk à la Rocky Balboa iedere ochtend een volledige workout doen in de kou. Maar eventjes een rek pose aannemen midden op de dag keuren wij ook volledig goed. Om twee vliegen in één klap te slaan, kun je ook tijdens de lunch een rondje wandelen met een collega. Dat is én gezond én gezellig. Al hangt dat laatste voornamelijk af van de collega, dus de ervaringen verschillen per persoon.

Als derde en laatste kantoornemen gaan we vloeken in de kerk. Het voornemen is dat we de strategie met rust laten. Managementconsultants aller landen: stop nu met lezen. Want het goede voornemen van dit jaar is dat de strategie, en alles daaromheen, exact hetzelfde blijft. Geen aanscherping, geen herijking, geen evaluatie, geen interne communicatiecampagne hierover, geen nieuwe plannen of routekaarten, geen herstructurering van de organisatie, geen extra veranderprogramma. Niets van dit alles. Dit nieuwe jaar is het jaar van doorgaan op de weg die ingeslagen is. Vasthouden aan dat wat we met elkaar afgesproken hebben. Deze consistentie zorgt voor rust op de werkvloer, duidelijkheid voor iedereen over waar we naartoe werken en voor een kostenbesparing van enkele tonnen aangezien er geen blikken consultants opengetrokken hoeven te worden. Als bijkomstig voordeel zorgt dit alles waarschijnlijk ook voor aanzienlijk minder kantoorjargon, waardoor we het eerste kantoornemen versterken. 

We begrijpen dat deze kantoornemens ambitieus zijn. Het is daarom geen enkel probleem dat we soms de fout maken om toch een bila in te plannen. En natuurlijk kan er een dag zijn dat je net wat minder beweegt. Misschien ben je zelfs een week lang in een PowerPoint aan het knutselen aan een aanscherping van de strategie. Maar zoals in aflevering 33 van de podcast al gezegd werd: het gaat om de rode draad. Een paar tegenslagen horen erbij, maar ga dan niet bij de pakken neerzitten. Houd vast aan de drie kantoornemens, aan dat grotere doel. 

Zo wordt 2022 niet alleen een ‘new year, new me’ verhaal. Maar ook nog eens een ‘nieuw jaar, nieuwe kantoorjungle’ succesverhaal. 

Vorige
Vorige

Waarom je niet zonder je senior collega’s kunt

Volgende
Volgende

De uitvoeringstoets