Passie krijgen voor je vak of van je passie je vak maken?

Passie (2).jpg

Werken, of beter gezegd het hebben van een baan, is voor velen een soort eerste levensbehoefte. Er moet brood op de plank komen. Of je nu parttime of fulltime werkt, je baan maakt een groot deel uit van je week. Hoewel het werken op zich wellicht essentieel is, kunnen veel mensen het toch ook wel op prijs stellen als je het op z’n minst een beetje naar je zin hebt. Collega’s spreek je vaker dan je beste vrienden, je ouders en soms wellicht zelfs je partner. Maar plezier hebben in je werk en werken met passie zijn toch nog wel weer twee verschillende dingen. Je kunt prima plezier halen uit je werk als je het enorm naar je zin hebt met collega’s, maar je het werk zelf eigenlijk een 5,5 zou geven. Nee, passievol werken is nog net wel iets anders. 

Als we de Van Dale erop naslaan, dan vinden we in de definitie van “Passie” woorden als hartstocht en drift. Een drijfveer. Wat beweegt jou nu om te doen wat je doet? Als je werkt met passie krijg je energie van wat je doet en straal je dat ook uit naar de mensen om je heen. Oké. Dat klinkt heel zweverig, maar dat wil ik ook! Hoe zorg ik ervoor dat ik met passie aan het werk ga? Uit een onderzoek van Stanford University blijkt dat je grofweg twee stromingen hebt. Je hebt mensen die worden geboren met een passie. Anders gezegd: zij weten op hun vijfde al dat ze arts of advocaat willen worden. En je hebt mensen die hun passie(s) gaandeweg ontwikkelen. Continue maar op zoek zijn naar datgene “waarvoor je op de wereld bent gezet”, kan dan dus leiden tot een oneindige zoektocht als jij iemand bent die zijn of haar passie(s) door de jaren heen moet vinden. “Volg je dromen” of “vind je passie” is daarmee wellicht goedbedoeld advies, maar het kan er zomaar voor zorgen dat je met een kluitje het riet in wordt gestuurd. 

Ik kan met zekerheid zeggen dat ik twintig jaar geleden niet droomde van een kantoorbaan in de ingenieurs- en advieswereld. Nee, ik wilde autocoureur worden. Gezien het feit ik momenteel geen concurrent ben van Max Verstappen, val ik dus in de categorie “ik moet mijn passie(s) gaandeweg ontwikkelen”. Ik durf wel te stellen dat ik een passie ben gaan ontwikkelen voor mijn vak. Ik ben de Risicomanager van één van de grootste projecten in de Nederlandse infrastructuur. Daar ben ik trots op. Daarnaast krijg ik regelmatig te horen dat ik “mijn vak beheers”, dat ik energie uitstraal en dat ik een frisse wind breng in overleggen die normaal gesproken als taaie kost worden ervaren. Het klinkt dus alsof ik iets doe wat mij energie geeft en dat ik dat ook uitstraal. En dat is ook zo.

Tegelijkertijd realiseer ik mij meer en meer dat de grote infrastructuur wereld niet is waar mijn hart sneller van gaat kloppen. Hoewel die gedachte mij in eerste instantie een onrustig gevoel gaf, heb ik mij eraan toegegeven. Ik heb voor mezelf afgebakend dat wát ik doe wel eens in de buurt zou kunnen van (een van) mijn passie(s), maar dat de context waarin ik mijn vak beoefen niet dicht genoeg bij mijn persoonlijke interesses ligt. Het feit dat ik aan mijzelf en later ook aan de mensen om mij heen toe durfde te geven dat het tijd is om mijn horizon te verbreden, was dé stap die ik moest nemen. Dat de zoektocht naar wat het vlammetje nog verder doet aanwakkeren nog niet beëindigd is, maar dat ik de eerste pagina pas net heb omgeslagen. Het heeft zeer recent geleid tot een nieuwe kans die ik een jaar geleden niet voor mogelijk had gehouden. En dat voelt goed, heel erg goed! 

Als je je herkent in mijn zoektocht, ga dan mee op reis. Maar neem er de tijd voor. Dwing jezelf niet om een vijfjarenplan op te stellen voor het vinden van je drijfveren, laat dat soort dingen maar over aan een of andere stuurgroep. Kijk in plaats daarvan deze video waarin YouTuber Casey Neistat je vertelt over “The Tarzan Method”. Er is niet één weg die we vandaag uit kunnen stippelen en allemaal moeten bewandelen. Dat maakt de zoektocht juist zo mooi. Laten we daar vooral over in gesprek blijven met elkaar. Want weet je wat? We kunnen niet allemaal van onze passie ons vak maken, maar wel degelijk passies vinden in ons vak!

Vorige
Vorige

Je kunt het toch niet goed doen #6

Volgende
Volgende

Je kunt het toch niet goed doen #5