Routines: een getailleerd maatpak of een ongemakkelijk keurslijf?

Plannen 2.jpg

Je kent wellicht het voorbeeld van Dwayne “The Rock” Johnson die elke ochtend om 04.00u in de sportschool staat. Ben je niet zo van het sporten, dan is het je vast en zeker opgevallen dat Mark Zuckerberg vrijwel iedere dag een grijs t-shirt en blauwe jeans draagt. Niet? Heb je onder die steen dan wel de beschikking over een iPhone? Tim Cook, de CEO van Apple, staat namelijk elke ochtend om 03.45u op om zijn mails te lezen, te sporten en een kop koffie te drinken voordat hij weer aan het roer gaat staan van het op één na rijkste bedrijf ter wereld. Wat dit driemanschap gemeen heeft? Ze hebben alle drie een hele duidelijk (ochtend)routine. 

Ik durf wel te stellen dat er in Corona-tijd meer dan ooit geschreven is over het belang van het hebben (en behouden) van een routine. Maar ook buiten de pandemie om zijn er talloze artikelen geschreven over en onderzoeken gedaan naar de voordelen van een vaste routine. Zo zou een routine je helpen om je stress levels omlaag te brengen, omdat je plant wanneer je bepaalde dingen doet in plaats van dat je alles continue op z’n beloop laat. Want als je niet plant, wordt je to-do-lijst eerder langer dan korter en vaak heeft dat negatieve gevolgen voor je nachtrust. Tel daarbij op dat een sportsessie vaak enige planning behoeft en voor je het weet breng je zowel je fysieke als mentale gezondheid in gevaar wanneer je niet in staat bent om enige structuur aan te brengen in je dag.

Zelf merk ik dat een routine – en vooral de structuur die de routine mij biedt – enorm veel rust geeft. Ik heb ‘m helemaal gepersonaliseerd op basis van de dingen die ik graag doe, of soms moet doen, in een week. Hij zit mij als gegoten, als een getailleerd maatpak. Er is vier of vijf dagen per week tijd gereserveerd om te gaan sporten, ik zorg voor vrije avonden op de dagen die ik om 06.00u in de auto stap richting kantoor en ik weet precies wanneer ik tijd heb om een terrasje te pakken met vrienden of om op bezoek te gaan bij mijn oma’s. Ergens klinkt dat wellicht overdone: plannen wanneer je leuke dingen gaat doen. Maar mij geeft het een gevoel van controle én vrijheid. Ik kan intens genieten van de “geplande” plezier-momenten, omdat ik weet dat al het andere ook voor elkaar is. Work hard, play hard!

Tegelijkertijd realiseer ik mij dat er mensen zijn die een emmertje hebben moeten pakken halverwege de voorgaande alinea. De uitgekristalliseerde agenda. De vaste elementen die elke week terugkeren. Plannen wanneer je vindt dat je even lol mag hebben, wanneer de ketting er even vanaf gaat. Bah, het voelt als een korset dat nét twee tandjes te strak aangetrokken is. Een ongemakkelijk keurslijf. En ergens begrijp ik dat ook wel. Soms kijk ik naar mijn eigen agenda en denk ik bij mezelf: je bent nog geen 30, hebt geen kinderen en tóch presteer je het om te leven als een gemiddelde huismoeder. 

De waarheid zal, zoals bijna altijd, ergens in het midden liggen. Ik weet zeker dat iemand met een gebrek aan routine af en toe naar mij kijkt en denkt “die jongen heeft zijn zaakjes goed op orde.” Op mijn beurt ben ik soms jaloers op vrienden die op vrijdagavond besluiten dat ze die zaterdag erop de hele dag op het terras gaan zitten. Enige mate van flexibiliteit ontbreekt in mijn geval nog wel eens, niet alleen in de Yoga-les. Laten we vooral van elkaar leren. Ja, balans. Daar mag ik van mezelf nog wel even naar op zoek gaan. Eens even kijken of ik dat ingepland krijg voor aanvang van Q4 2021.

In de zesde aflevering van ‘De Stuurgroep Podcast’ stonden we al uitgebreid stil bij de routines van De Stuurgroep en de individuele Stuurgroepleden. Luister jij liever? Of ben je benieuwd of er in de nieuwste aflevering weer gortig over de schreef gegaan werd met kantoorjargon? Via deze link kom je direct bij de juiste aflevering terecht!

Vorige
Vorige

Lange leve de inzetverplichting

Volgende
Volgende

De wijze les van Arjan