Waarom corporates een technisch directeur nodig hebben

unsplash-image-bJp_wwRmF1I.jpg

Wie ook maar enigszins de sportwereld volgt, zal bekend zijn met de term ‘trainerscarrousel’: de continue wisselingen van trainers in een bepaalde sport. Hét voorbeeld bij uitstek is de Duitse voetbalclub Schalke 04. De club staat stijf onderaan en probeert daar verandering in te brengen door in zes maanden tijd maar liefst vier verschillende trainers voor de groep te gooien. Of dit effect heeft of niet laten we nog even in het midden, want we zijn geïnteresseerd in wie verantwoordelijk is voor dit beleid. En hoe een club dan in godsnaam enigszins een koers kan bewaken met zo veel verschuivingen. We stellen u graag voor aan: de Technisch Directeur.

Een technisch directeur is verantwoordelijk voor het voetbaltechnische beleid en de uitvoering daarvan. Van jeugd tot het eerste elftal en van scouting tot de diverse stafrollen. Ondanks dat grote voetbalclubs ook commerciële organisaties zijn met een algemeen directeur en een commercieel eindverantwoordelijke, is er dus eigenlijk een bewaker van het beleid van de ‘core business’. Iemand die voor continuïteit zorgt, een strategie vertaalt naar ambities en daarvoor ook de juiste mensen op de juiste plek zet om die sportieve ambities waar te maken. Met de nadruk op ‘sportieve’. Natuurlijk is er een directe relatie tussen de sportieve prestaties en de harde euro’s, maar in feite is de technisch directeur dus verantwoordelijk voor de kernactiviteiten van de organisatie - niet direct voor de financiële Key Performance Indicators (ook wel KPI’s genoemd).

De voetbalwereld is niet uniek in het aanstellen van een directeur kernzaken. Denk aan een directeur ‘Bezorgen’ bij een logistiek bedrijf of een directeur ‘Betalen’ bij een Bank. Alleen is er een wezenlijk verschil tussen de sport en het bedrijfsleven: in het bedrijfsleven is een directeur verantwoordelijk voor het beleid, de uitvoering en de hele financiële mikmak die daarbij komt kijken. Dat brengt, vaak conflicterende, korte- en lange termijn doelen samen in één rol. En dat betekent dat korte termijn prikkels moeten worden weerstaan om lange termijn doelen na te streven. In een wereld waar korte termijn resultaten beloond worden met promoties en bonussen is dat op z’n minst uitdagend. Als de directeur verder trekt vanwege promotie of andere redenen, dan gaat daarmee ook het beleid over naar een nieuwe directeur die zo maar hele andere afwegingen tussen die korter- en lange termijn doelen kan maken. Hoe bewaak je dan continuïteit? 

Soms is de continuïteit zo ingebed in een cultuur dat een directeur eigenlijk geen andere keuzes heeft dan zich aan die cultuur te houden (denk aan het imago van FC Barcelona en AFC Ajax in de voetbalwereld of een Coolblue in de commerciële wereld), maar veelal is dit niet het geval. Vaak zijn de oudgedienden juist de ‘cultuurbewakers’. Alleen zitten zij elders verstopt in de organisatie en zijn zij als één van de weinigen in staat om heel beschouwend naar een langere periode te kijken en de trend eruit te halen. Wanneer het echter gaat om het bewaken van de strategie, dan hebben zij daar de strepen niet voor - hiërarchisch of gevoelsmatig.

Hoe zou de wereld eruitzien binnen een bedrijf met een technisch directeur? Iemand die verantwoordelijk is voor de strategie op de core business. Verantwoordelijk voor ontwikkelingen, innovaties en de benodigde vaardigheden. Verantwoordelijk voor de kaders waarbinnen een meer operationeel directeur zijn spel speelt en zich focust op de financiële KPI’s. Een soort borging van de strategie over generaties van directeuren heen. Een identiteit die herkenbaar is en blijft voor medewerkers in je organisatie, meer continuïteit in plaats van het risico op stilstand of achteruitgang bij managementwissels. 

Misschien romantiseren we het beeld van een technisch directeur. Misschien lijkt de Technisch Directeur met deze omschrijving nu wel een bepaalde visionair, vergelijkbaar met Steve Jobs, Elon Musk of Walt Disney. Misschien zoeken we wel een speld in een hooiberg en bestaan deze mensen wel helemaal niet. Maar, met dat prachtige beeld wat we van die rol hebben, hoeveel waarde voegt zo’n rol dan wel niet toe in een bedrijf? Op een bierviltje is dit een positieve business case - ook financieel.

Inmiddels heeft bij het geplaagde Schalke 04 ook de Technisch Directeur het veld moeten ruimen. ‘Wanbeleid’ als aanleiding. Dit toont aan dat in de voetbalwereld niet alleen de continuïteit van de bedrijfsvoering en de strategie bewaakt blijven door een Technisch Directeur, maar dat hij of zij er ook op afgerekend kan worden. Het toneelspel en de VAR zijn niet nuttig om over te nemen uit de voetbalwereld, maar een directeur kernzaken is meer dan welkom.



Vorige
Vorige

De politieke woestenij

Volgende
Volgende

Je staat nog op mute