Waarom goede koffie essentieel is
Al sinds de zeventiende eeuw genieten we in Europa massaal van ‘de wijn van Arabië’. Hoewel de prijzen van Starbucks-koffie momenteel ook de pan uit rijzen, was koffie honderden jaren geleden een exotisch product waar je de hoofdprijs voor betaalde. Inmiddels drinken we in Nederland met elkaar ongeveer 18,6 miljard koppen koffie op jaarbasis. En hoewel Stuurgroepleden Melvin & Collin de helft van die consumptie voor hun rekening nemen, komt dit toch neer op gemiddeld drie à vier kopjes per dag per persoon. Dan moeten we daar op z’n minst een beetje van genieten, toch?
Want waar een kwart van de mensen koffie drinkt omdat hij of zij cafeïne verkiest boven goede nachtrust (lees: men drinkt koffie, omdat je er energie van krijgt), geeft het overgrote merendeel toch aan dat koffie genuttigd wordt omdat we het gewoon ontzettend lekker vinden. Hoewel “een bakkie doen” ook een gewoonte kan zijn, willen we er vooral ook van kunnen genieten. Wanneer je iets zo vaak doet, dan heb je ook een enorm referentiekader. En dus valt het ook op als het voorgeschotelde bakkie meer weg heeft van slootwater dan van een perfecte harmonie tussen gemalen bonen en heet water.
Laten we als voorbeeld een bezoek aan een kledingwinkel nemen. Steeds vaker gebeurt het dat wanneer de sales medewerker doorheeft dat ze aan jou een goede klant kunnen gaan hebben, je een kop koffie of iets anders aangeboden krijgt. De service is perfect, dat nieuwe overhemd zit als gegoten en de pantalon wordt netjes afgespeld. Nog even langs de kleermaker en volgende week loop je er weer frisjes bij. Terwijl je pantalon naar de kleermaker wordt gebracht, neem je plaats in de zithoek en denk je te genieten van de zojuist gezette espresso. Je neemt een slok en realiseert je dat je een fout hebt gemaakt. Hoewel de inhoud van het kopje nog net donkerbruin van kleur is, maar je vraagt je af of het kopje niet gewoon door het afwaswater is gehaald in plaats van onder de koffieautomaat is gezet. Een ogenschijnlijk tot in de puntjes verzorgt winkelbezoek wordt binnen die paar slokken een herinnering aan één van de slechtste kopjes koffie die je ooit gedronken hebt. En dus vertel je familie en vrienden niet over de nieuwe outfit, maar over het belabberde bakkie pleur dat je kreeg voorgeschoteld.
En iets dergelijks kan zich ook voordoen in de kantoorjungle. Want als er iets is wat ons kantoortijgers verenigd, dan is het wel het koffiezetapparaat. Het gemis van praat bij koffiezetapparaat zorgde zelfs voor het ontstaan van De Stuurgroep. Als er iets is wat je als organisatie dus absoluut moet voorkomen, dan is het dat de waardevolle gesprekken bij het koffiezetapparaat verzanden in geklaag over de kwaliteit van de koffie. In alweer de vierenveertigste aflevering van de podcast hebben de Stuurgroepleden het – uiteraard onder het genot van een kopje brandstof die de motor laat draaien die ochtend – al over de verschillende redenen die kantoortijgers hebben om met elkaar “een bakkie te doen”. En hoe zonde zou het zijn als die mooie momenten (gedeeltelijk) opgaan aan het klagen over de ondermaatse kwaliteit van de koffie? Dat je thuis niet verteld over het inspirerende gesprek dat je had met een collega die allemaal toffe dingen doet, maar dat je het in plaats daarvan hebt over de letterlijke zure nasmaak van de koffie? Dus huismeesters aller corporates verenig u en verzeker iedere kantoortijger van een vloeibare energiebron waar je wél over naar huis wilt schrijven. En werk je thuis? Dan haal je jouw bonen of cups uiteraard bij Kushiin.
Alle afleveringen van De Stuurgroep Podcast worden mede mogelijk gemaakt door Kushiin. Luisteraars en lezers van De Stuurgroep krijgen 10% korting op hun bonen of cups met de code “destuurgroep10”!