Lekker om te lezen bij de koffie
Nieuw jargon: de kantoorderthaler
Alles kent een begin. Zo ook de fameuze kantoorjungle. Daar zorgde de oerknal – of een sterke kapitalistische samenleving en rücksichtslose privatisering – voor het bestaan aller dingen. Zo ontstonden ook de eerste werknemers in de kantoorjungle, die we vanaf nu in goed jargon de kantoorderthalers noemen.
Heb geen mening
Zestien miljoen bondscoaches waren totaal verrast: waarom werd Andries Noppert opgenomen in de selectie en zelfs de basisopstelling? Heel Nederland had een mening over zijn selectie en over zijn aanpak. Dit is kenmerkend voor ons: overal een mening over hebben. Wat veel mensen niet weten, is dat je ook géén mening kunt hebben.
Lang leve de onkunde
Het is een pijnlijk feit in de kantoorjungle: iedereen doet maar wat. En eigenlijk bakt (bijna) niemand er wat van. Het staat in grote bedrijven, zowel publiek als privaat, bol van de onkunde. En ik vind dat we die onkunde moeten omarmen.
De les van 2022
Nu er bijna weer een kalenderjaar op zit en iedereen extreem gehaast zijn of haar budget probeert op te maken, is het tijd om te kijken wat de les van 2022 was. En hoe we die inzetten in het nieuwe jaar.
Consistent als Moneyball
In de film Moneyball verliezen de Oakland Athletics (Oakland A’s) hun beste spelers en hebben ze geen geld om deze toppers te vervangen. De oplossing is onorthodox, maar gruwelijk effectief: ze halen nieuwe spelers die on base komen, in goed honkbal jargon. Dit houdt eigenlijk in dat de sterren vervangen worden door gedegen, consistente performers.
Je bent ontzettend vervangbaar
Het zal niemand ontgaan zijn dat de arbeidsmarkt waanzinnig krap is. Het is echt een markt van de arbeider, de loonslaaf, de medewerker. Want door dat tekort wordt aan medewerkers van alle kanten getrokken en kunnen zij de gekste eisen stellen aan hun (nieuwe) werkgevers. Maar let op: als loonslaaf ben je nog steeds ontzettend vervangbaar.
Verplicht naar kantoor
Vroeger was alles beter. Daarom gaan we weer verplicht faxen, moeten vrouwen terug naar het aanrecht, wordt roken op de werkvloer de norm en speculeer je met het geld van je klanten om als bestuurder als een God in Frankrijk te leven. Als kers op de taart was er vroeger ook maar één plek waar je werkte: op kantoor.
De troef in generatiemanagement
Gierende nervositeit en onzekerheid, dat is nu precies het gevoel wat de nieuwste generatie ervaart die voor het eerst voet zet op de werkvloer. Generatie Z.
Ik eis een mannenquotum
Wij mannen zijn ondervertegenwoordigd en worden volledig achtergesteld. Het gaat alsmaar over vrouwen en hun quota, terwijl wij mannen hartstikke capabel zijn. Het is te ridicuul voor woorden. Daarom moet per direct het mannenquotum van start gaan.
Stop de bazooka
We hebben talloze problemen en crises. Gelukkig hebben we vaak genoeg ook oplossingen. Vroeger waren die oplossingen complexe, maar zorgvuldig samenhangende pakketten aan maatregelen of juist zeer fijnmazige, precieze acties. Tegenwoordig hebben we voor ieder probleem dezelfde oplossing: de bazooka.